Positieve evaluatie Courage

mei 2012
Courage, de innovatie-aanjager van de melkveesector is inmiddels acht jaar onderweg. Hoog tijd voor een terugblik op acht jaar ontwerpen en realiseren van grensverleggende concepten die onze melkveesector nóg beter op de kaart moeten zetten. Prof. Dr. Marko Hekkert (UU) onderzocht het innovatierendement van Courage en vatte het samen in het rapport ‘Evaluatie Stichting Courage’. Hekkert constateerde dat er voor relatief weinig geld heel veel tot stand is gebracht.
Hekkert richtte zich op de opdracht die Courage heeft meegekregen, de gevolgde werkwijze én de bijdrage aan het innovatiesysteem van de melkveehouderij. Bovendien interviewde hij zes betrokkenen om een beter inzicht te krijgen in de beeldvorming die de sector van Courage heeft. De conclusies liegen er niet om: Courage is goed bezig! Zo wordt de werkwijze van Courage als uniek bestempeld.
Veel bereikt
Hekkert: “Het is een zeer lichte organisatie met voldoende middelen, veel vrije ruimte en veel contacten met andere partijen. Ideaal om tot grensverleggende innovaties te komen.” Bovendien leveren de activiteiten van Courage een belangrijke bijdrage aan het innovatiesysteem, vooral wat betreft het aangeven van nieuwe richtingen en het op de kaart zetten van nieuwe concepten, aldus het rapport. Hekkert: “Elk sector investeert in innovatie. Als je uitgaat van wat in andere sectoren gebruikelijk is, zou je voor grensverleggende innovaties in de melkveehouderij een budget van rond de 13 miljoen euro per jaar mogen verwachten. Het budget van Courage is 350 à 400 duizend euro en daarmee zeer klein te noemen. De organisatieopzet van Courage is zeer slank. Met minimale kosten wordt veel bereikt. Dat is knap”, aldus Hekkert.
Ook de zes geïnterviewde betrokkenen bij door Courage ontwikkelde projecten zijn zonder uitzondering uiterst positief. Allen onderstrepen de belangrijke functie van Courage in het melkvee innovatiesysteem.