Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Uiteindelijk zijn we allemaal plaatjes kijkers. The Milk Story = The Milk Picture. Maar welk beeld zetten we als melkveehouderij neer? Wat zien mensen als ze naar ons kijken? Welk verhaal vertelt ons gezicht? Zonder dat we er bewust aan hebben gewerkt, zijn we gezegend met twee fantastische beelddragers. De koe en het landschap. Die bezorgen ons de plaatjes waarmee we de melk in China verkopen en waardoor de samenleving ons (nog steeds) vertroetelt.
Ik hou al van koeien sinds ik kan lopen. De koe is ons visitekaartje. De Volkskrant noemde de koe ooit de belangrijkste ambassadeur van ons land. De Nederlandse koe is beroemder dan de Nederlandse leeuw. Cadeau- en souvenirwinkels staan vol met koeien. Een cadeaubon koeknuffelen voor 2 personen : €105,- (kijk op nationalegeschenkbon.nl).
Visitekaartjes heb je om uit je binnenzak te halen, uit te delen en indruk mee te maken. Onze visitekaartjes lopen langs spoorlijnen, snelwegen, stadsranden, recreatieparken. Allemaal A-locaties waar anderen zich niet mogen etaleren of alleen tegen forse betaling. En wat doen we? We stoppen ons visitekaartjes in de binnenzak. Lege weiden. Verlaten A-locaties. Gemiste kansen. Daarvoor in de plaats vullen we het landschap met steeds grotere eenvormige loodsen, waar, laten we eerlijk zijn, niemand graag het uitzicht op heeft. Geen plaatje waar je in je vrije tijd warm van wordt. ’Hoe lok je een megastaldiscussie uit? Les 1’. Een leeg land met industriële loodsen. Zo wordt je vanzelf bio-industrie. Of je wilt of niet. Of je het beoogt of niet. Dat is de fuik waar we ondanks al onze goede bedoelingen (ik meen het!), met de stroom mee, langzaam maar zeker, in zwemmen.
Het is tijd voor een nieuwe smoel. Geen facelift, maar een echt nieuw gezicht. Natuurlijk, leuk, mooi. Een aantrekkelijk kijkspel. Geen associatie met industrie. Maar een associatie met onze assets: het dier en het landschap. Neem een voorbeeld aan dierentuinen, die weten hoe ze met een plaatje geld kunnen verdienen. Dat hebben we gedaan. Het resultaat is de Koeientuin. Je kunt de Koeientuin bekijken bij Chris Bomers, Klaverdijk 3 in Groenlo. Ga op de brug in het midden van de stal staan, kijk naar links en kijk naar rechts en ervaar het verschil. De eerste aanzet voor een nieuw plaatje bij een nieuw verhaal. Melkveehouderij is prachtig.
Carel de Vries
Deze blog vindt u ook op www.milkstory.nl
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief