• home
  • Courage
    • Wie is Courage?
    • Organisatie
    • Toekomst
  • Projecten
  • Inspiratie
    • Courage Event
    • Blog
    • Nieuwsbrieven
    • Alle publicaties
    • Nieuws
  • Contact

De Innovatiemotor van de Nederlandse Melkveehouderij

  • Courage
  • Projecten
  • Inspiratie
  • Contact
home > Inspiratie > Blog > Geld en Kennis

Geld en Kennis

Uit de Courage-praktijk. Met een kleine groep brainstormen we over het volgende:

Niet  het GLB, niet de mestwet, niet Wakker Dier. Geld en kennis bepalen de  toekomst van de melkveehouderij. Een jonge boer zei onlangs: “Mijn opa boerde zijn hele leven zonder schuld. Mijn vader was schuldenvrij toen hij met pensioen ging. En ik weet nu al dat ik nooit schuldenvrij zal boeren.” Zijn zoon staat nog in de box. Wat betekent dat straks voor hem?

De financieringslast van bedrijven wordt steeds groter en de markt liberaler. Kortom, het financiële risico groeit. En dat beperkt op zich weer de financierbaarheid. Hele gewone plannen waarvoor enkele jaren geleden een belletje naar de bank volstond, blijken nu niet financierbaar. € 50.000 en meer investeren in een hectare voor een omzetstijging van ca. € 7.000,- en een rendement van max. 2%. Banken hebben er steeds minder zin in. Maar tegelijkertijd zien we dat de animo van particuliere en institutionele beleggers voor dezelfde investering juist toeneemt. Terwijl de huizen al meer dan 25% in prijs zijn gedaald, geeft de grondprijs geen krimp. Die lijkt zelfs te stijgen. Steeds meer boeren financieren nieuwe bedrijfsmiddelen door het verkopen en terugpachten van grond. Wat betekenen dit soort bewegingen voor de toekomstige financiering, het risicoprofiel en daarmee de ondernemingsvorm van melkveebedrijven? Iedereen in ons land wil grondgebonden gezinsbedrijven. Maar voor grondgebonden hebben we geen definitie. En wat is een gezinsbedrijf? Een bedrijf waarvan het volledige eigendom en risico door het gezin wordt gedragen?  Is dit ons utopisch wensbeeld? Of wordt boeren op eigen grond een privilege van de rijken? Is een ander model denkbaar? Een model waarbij de kernwaarden en zelfstandigheid van de boer behouden blijven terwijl zijn risico wordt beperkt en de financierbaarheid verbetert?

Mogelijk is deze vraag te koppelen met de volgende. De melkveehouderij wordt steeds kennisintensiever. Het bedrijf van de toekomst moet economisch, vaktechnisch en ecologisch excelleren. In het ‘normale’ bedrijfsleven heb je hele managementteams en raden van commissarissen voor dergelijke complexe systemen. Een boer doet dat allemaal (grotendeels) alleen.  Hij heeft geen operationeel hooggekwalificeerd ‘managementteam’ dat maar één belang heeft: het hele bedrijf naar een hoger niveau tillen. Mij lijkt dat in 2030 ook voor de melkveehouder onmisbaar. Maar hoe organiseren we dat? Hoe managen we die belangen?

Ons kleine groepje zoekt naar een nieuw participatief financieringsmodel waarmee we beide vraagstukken tegelijk hopen te tackelen.

 

Carel de Vries

Manager Courage

Bekijk hier de pdf uit Nieuwe Oogst

 

Reacties

Carel de Vries1 oktober 2013Dag Erwin,

Wellicht hebben we wat aan jou zoektocht (en jij aan de onze). Stuur me svp een email, dan kunnen we contact opnemen. carel@courage2025.nl
Gerard Willems3 september 2013Groeiende schuldlast op het bedrijf is het gevolg van schaalvergroting waarbij het rendement van de gedane investeringen laag is. Oplossing ligt niet direct in zoeken van financiele partners die genoegen nemen met laag rendement of als alternatief daarvoor zeggenschap, maar in verbetering van rendement op geinvesteerd kapitaal. Dit kan door hogere opbrengsten, andere opbrengsten, of lagere kosten zoals bijvoorbeeld nieuwe vormen van financiering. Een hooggekwalificeerd (extern...) managementteam helpt bij deze ontwikkeling, de zoon van de jonge boer als hooggekwalificeerde CEO geeft leiding aan dit proces, zijn overgrootvader was nog gewoon boer......
Welk belang heeft dan een lid van zo'n managementteam: dividend van zijn financiele participatie, op een andere plek rendement van zijn sturende functie, persoonlijke voldoening van zijn inbreng of gewoon zijn uren betaald? Meerdere antwoorden zijn goed, en daar ligt de opening naar de aanpak.
erwin bouwmans2 september 2013Dag Carel,
mocht je iets hebben aan mijn ervaring voor de zoektocht naar een nieuw participatief financieringsmodel...dan hoor ik het graag van je!
groet,
Erwin Bouwmans, Food for Thought
Wim26 augustus 2013Interessante column en inspirerende, uitdagende zoektocht!

Graag blijf ik op de hoogte van de vorderingen.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Website:
Bericht:
 

Overige artikelen

> Het verlangen naar Koetopia> Verandering van de landbouw is niet het probleem> De noaberinclusieve boer> ‘Avoid Negative People’> Kwaliteit, kwaliteit, kwaliteit> De evenwichtskunstenaar> Deltaplan Gezonde en Gelukkige Dieren> De toekomst is voor netwerksturing> Een nieuwe bril> Waardeloos stadspark> Weiden zonder afrastering> We hebben een SDG-regeling nodig!> De veehouder als datadealer> Alles kan> Kotsende koeien> Gezocht: een Elon Musk> Weerstand> De opvolger is een robot> High Tech natuurlijk> Gezonde Partners> Nieuwe vrienden> Toekomst als dienstverlener?> Dutch Dairy Design> De pratende koe> Een paradijs voor koeiengeluk> Een nieuwe smoel voor de melkveehouderij> Kansen Plukken> Gek genoeg?> Leven bevorderen> Melkveehouderij als O-zone> Geen leuke blog> Superboeren> Woorden en beelden> Autograzen> De toekomst is elektrisch!> Tijdelijk bouwen> Shit happens> Biocadabra> Go Viral!> Mislukt> Schaalverkleining> Drijvende Koeientuin> Klimaatneutrale melk!> Herkansing> Dutch Dairy Design> Amazing> Je eigen CVO> Nieuwe vrienden> 5 redenen om niet te weiden> Van MVO naar MTW> World Dairy Lab> FSC.MSC.DSC? > Waar wil je naar toe?> Samen spelen> LED the sun shine> Kaas zonder koe> Terug naar de toekomst> Amazing Grazing> Profit> Koolstofboer> Fotonenboer nr.1> Ambassadrice> Innovatie Icoon> Cow to Cradle> Kwetsbaar> Koerelatie

Copyright © 2021 Privacyverklaring Disclaimer

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Lees hier de laatste nieuwsbrief

  • Alliantie met: Ministerie van Economische Zaken
  • Initiatief van: