Zucht. De melkprijs is extreem laag, zonder uitzicht op verbetering. De melkquotering is vrijwel direct vervangen door fosfaatquotering. Varkensboeren gaan ondertussen failliet omdat ze de stront niet kwijt kunnen. We krijgen de mestverwerking, de grondgebondenheid, de weidegang, het dierenwelzijn, de grondwaterkwaliteit, de biodiversiteit en de carbonfootprint maar niet echt en op tijd geregeld. Het is telkens wachten op de overheid met haar botte bijl, of Wakker Dier met haar imagokillers. Ik ben een rasoptimist, maar soms zakt de moed me in de schoenen.
Maar wat moet je? De zon schijnt, het gras groeit, de appels zijn bijna rijp en binnenkort openen we de eerste (enige echte) Koeientuin in Groenlo. Bovendien starten we volgende maand voorzichtig met onze real-life-game ‘Superboer’. Spannend hoe dat gaat lopen. Wat al goed op stoom komt is ons project ‘Gezonde Partners’. 12 veehouders en hun veeartsen hebben een deal gesloten voor het bereiken van concrete gezondheidsdoelen, inclusief resultaat-afhankelijke beloning. De eerste resultaten worden geboekt. En als we toestemming krijgen starten we binnenkort ons tweede experiment met de virtuele afrastering. De eerste stap naar automatisering van beweiding.
Daarnaast verkennen we nieuwe ideeën. Bijvoorbeeld: ruwvoer telen in een ‘Plantlab’ met LED-verlichting. Kijken of het gaat lukken om daar 15 kg droge stof per m2 per jaar te produceren (= 150 ton ds per ha!). Met vier teellagen boven elkaar kun je dan op 0,5 ha genoeg ruwvoer telen voor 60 koeien. Mogelijk interessant voor de mestverwerking. Ook starten we samen met Grassa! BV een praktijkverkenning met grasraffinage. Door een deel van het gras te raffineren, kan de grasboer naar verwachting de eiwitbenutting van eigen voer drastisch verbeteren. Het eiwitconcentraat vervangt dan soja bij de hoog productieve koeien. De grap is dat de vezel die overblijft dankzij een hoge verteerbaarheid qua voederwaarde overeen lijkt te komen met normaal kuilgras. Met minder voereiwit evenveel melkeiwit produceren. Da’s leuk voor de kringloopwijzer.
En tot slot kijken we naar de melk en melkverwerking zelf. Zijn er nieuwe wegen om in te spelen op de dominante voedseltrends van gezondheid en smaak? Kunnen we zelf zuivel een boost geven? Meer waarde in plaats van meer volume tegen de laagste kostprijs. Met Courage speuren we zo steeds naar kansen. Die zijn er altijd. Je ziet ze pas als je ze zoekt. Plukken is vervolgens de kunst.
Carel de Vries
Manager Courage
Bekijk hier de PDF uit Nieuwe Oogst
Geplaatst: zaterdag 15 augustus 2015
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief