Als je in Amerika failliet gaat ben je een held. Je hebt lef en durft risico’s te nemen. In Nederland ben je een loser. Mislukt. Kwestie van cultuur. Feit is dat er zonder mislukkingen geen vooruitgang is. Als niemand een risico neemt om iets nieuws te doen verandert er niks. Einstein noemde het ooit een vorm van krankzinnigheid nieuwe resultaten te verwachten terwijl je steeds hetzelfde blijft doen. Maar hoe vernieuwender het idee, concept of de techniek, hoe groter het risico dat het een flop wordt. Daarom: zonder mislukking geen innovatie.
Ook Steve Jobs heeft meer mislukkingen op zijn naam staan dan successen: De NEXT computer, Apple Lisa, MacinTosh TV, Apple 3, Powermac G4Cube; allemaal geflopt. En in 2003 voorspelde Jobs nog dat tablets geen succes zouden worden … Maar dankzij de innovatiekracht en het ondernemerschap dat al deze flops voortbracht, hebben we nu de Ipod, de Ipad, de Iphone, Itunes en Apps. Producten die de wereld veranderden en een grandioos commercieel succes werden.
Ook bij Courage is al heel wat ‘mislukt’. ‘Cowmunity’, plan voor maatschappelijke gewaardeerd grootschalig melkveebedrijf; overgedragen aan ondernemers, nooit gerealiseerd. ‘Susteïne’, duurzaam microbieel eiwit uit biogas; het kan, maar de businesscase wekte geen commerciële belangstelling. ‘Klimaatneutrale stal’; we vonden de bacterie die het kan doen, maar de bijbehorende apparatuur werd duurder dan de stal zelf. ‘Carbonbanking’, koolstofopslag in de bodem; een lange zoektocht maar geen nieuw idee. ‘ZuivelNatuur’, leuk plan, veel enthousiasme, maar (nog) geen ondernemer die er in stapt. ‘Vanadium RedoxflowBatterij’, opslag van duurzame elektriciteit; gebouwd en het werkt, maar veranderde regelgeving sloopt de businesscase.
En er komen ongetwijfeld nog flops bij. Geen ramp, als er zo nu en dan ook maar een pareltje tussen zit. Een van die parels wordt nu gebouwd: De Koeientuin. Dit wordt, mark my words, wat ze tegenwoordig een ‘game-changer’ noemen. De koeientuin (vrijloopstal), is nu wat de ligboxenstal eind jaren zestig was. Chris Bomers in Groenlo bouwt de eerste. Een familie met een innovatie-historie. Vader Bennie stond in de jaren tachtig al op de RAI met zijn zelfontwikkelde ‘Bioject-Bomers’, een van de eerste zodebemesters. We hebben behoefte aan een cultuur die dit soort ondernemers waardeert, op het schild heft. Zelfs als ze mislukken. Want zij zijn het die de sector verder helpen. Zij steken hun nek uit en nemen de risico’s waarvan anderen later (risicoloos) de vruchten plukken.
Carel de Vries
Manager Courage
@Careldevries01
Bekijk hier de pdf uit Nieuwe Oogst
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief