• home
  • Courage
    • Wie is Courage?
    • Organisatie
    • Toekomst
  • Projecten
  • Inspiratie
    • Blog
    • Nieuwsbrieven
    • Alle publicaties
    • Nieuws
  • Contact

De Innovatiemotor van de Nederlandse Melkveehouderij

  • Courage
    • Wie is Courage?
    • Organisatie
    • Toekomst
  • Projecten
    • Inspiratie
      • Blog
      • Nieuwsbrieven
      • Alle publicaties
      • Nieuws
    • Contact
      home > Inspiratie > Blog > Mislukt

      Mislukt

      Als je in Amerika failliet gaat ben je een held. Je hebt lef en durft risico’s te nemen. In Nederland ben je een loser. Mislukt. Kwestie van cultuur. Feit is dat er zonder mislukkingen geen vooruitgang is. Als niemand een risico neemt om iets nieuws te doen verandert er niks. Einstein noemde het ooit een vorm van krankzinnigheid nieuwe resultaten te verwachten terwijl je steeds hetzelfde blijft doen. Maar hoe vernieuwender het idee, concept of de techniek, hoe groter het risico dat het een flop wordt. Daarom: zonder mislukking geen innovatie.

      Ook Steve Jobs heeft meer mislukkingen op zijn naam staan dan successen: De NEXT computer, Apple Lisa, MacinTosh TV, Apple 3, Powermac G4Cube; allemaal geflopt. En in 2003 voorspelde Jobs nog dat tablets geen succes zouden worden … Maar dankzij de innovatiekracht en het ondernemerschap dat al deze flops voortbracht, hebben we nu de Ipod, de Ipad, de Iphone, Itunes en Apps. Producten die de wereld veranderden en een grandioos commercieel succes werden.

      Ook bij Courage is al heel wat ‘mislukt’. ‘Cowmunity’, plan voor maatschappelijke gewaardeerd grootschalig melkveebedrijf; overgedragen aan ondernemers, nooit gerealiseerd. ‘Susteïne’, duurzaam microbieel eiwit uit biogas; het kan, maar de businesscase wekte geen commerciële belangstelling.  ‘Klimaatneutrale stal’;   we vonden de bacterie die het kan doen, maar de bijbehorende apparatuur werd duurder dan de stal zelf. ‘Carbonbanking’, koolstofopslag in de bodem; een lange zoektocht maar geen nieuw idee. ‘ZuivelNatuur’, leuk plan, veel enthousiasme, maar (nog) geen ondernemer die er in stapt. ‘Vanadium RedoxflowBatterij’, opslag van duurzame elektriciteit; gebouwd en het werkt, maar veranderde regelgeving sloopt de businesscase.

      En er komen ongetwijfeld nog flops bij. Geen ramp, als er zo nu en dan ook maar een pareltje tussen zit. Een van die parels wordt nu gebouwd: De Koeientuin. Dit wordt, mark my words,  wat ze tegenwoordig een ‘game-changer’ noemen. De koeientuin (vrijloopstal), is nu wat de ligboxenstal eind jaren zestig was. Chris Bomers in Groenlo bouwt de eerste. Een familie met een innovatie-historie. Vader Bennie stond in de jaren tachtig al op de RAI met zijn zelfontwikkelde ‘Bioject-Bomers’, een van de eerste zodebemesters. We hebben behoefte aan een cultuur die dit soort ondernemers waardeert, op het schild heft. Zelfs als ze mislukken. Want zij zijn het die de sector verder helpen. Zij steken hun nek uit en nemen de risico’s waarvan anderen later (risicoloos) de vruchten plukken.

      Carel de Vries

      Manager Courage

      @Careldevries01


      Bekijk hier de pdf uit Nieuwe Oogst

      Reacties

      Gertjan Fonk11 februari 20141) Mislukt wil niet altijd zeggen, verloren energie, tijd en geld. Als het goed is wordt er van mislukkingen bij innovaties juist veel geleerd en vormen ze soms opstappen naar andere 'spin-off' innovaties.
      2) Uit een TED-lezing van econoom Marianne Mazzucato is te leren dat het heus geen schande, zelfs begrijpelijk is dat niet altijd privaat geld aan de wieg van doorbraak innovaties heeft gestaan (http://www.ted.com/talks/mariana_mazzucato_government_investor_risk_taker_innovator.html). Juist de lange termijnoriëntatie in relatie tot maatschappelijke vraagstukken vraagt veelal om een actieve rol van overheden, omdat marktpartijen daar zelf niet altijd het belang (voor de korte termijn) van inzien of de middelen daar niet voor vrij (kunnen) maken.
      Ester van Aalst4 februari 2014Beste Carel,
      Dank voor je uitleg.. Geeft een iets ander beeld. Ik snap dat innovatie belangrijk is maar het konk im mijn oren iets te makkelijk en wat onverschillig. Succes met de plannen.
      Carel de Vries4 februari 2014Beste Ester. Elke flop is een miniramp. Maar wil je innoveren, dan zijn ze onvermijdelijk. En elke poging verdient waardering. Dat is het punt dat ik wil maken. Courage heeft de rol van aanjager, startmotor en ideeënontwikkelaar en -makelaar. Daar hebben we een innovatiepot voor die voor 50% wordt gevuld door de melkveehouderijsector (NZO/LTO) en voor 50% door de overheid (EZ). Met dat geld kunnen we ideeën ontwikkelen, een kans geven en verkennen. Maar na die startfase zijn het ondernemers die voor eigen rekening en risico de ideeën verder moeten brengen. Dat is zo bij al onze projecten. Zijn die er niet, of stappen ze na enige tijd uit, dan eindigt het project. Ook bij ons zijn het dus de ondernemers die bepalend zijn voor succes en die de credits verdienen.
      Ester van Aalst3 februari 2014In dit artikel noemt u Steve Jobs als voorbeeld, een ondernemer die plannen bedenkt die soms lukken en soms niet. Volgens mij doet hij dit net als vele ondernemers met zijn eigen geld. Het feit dat u meer flops geen ramp vind wekt bij mij het idee dat het niet uw eigen geld is dat u aan het uitgeven bent. Is dit zo? Graag hoor ik uw antwoord.

      Laat een reactie achter

      Naam:
      E-mailadres:
      Website:
      Bericht:
       

      Overige artikelen

      > Het verlangen naar Koetopia> Verandering van de landbouw is niet het probleem> De noaberinclusieve boer> ‘Avoid Negative People’> Kwaliteit, kwaliteit, kwaliteit> De evenwichtskunstenaar> Deltaplan Gezonde en Gelukkige Dieren> De toekomst is voor netwerksturing> Een nieuwe bril> Waardeloos stadspark> Weiden zonder afrastering> We hebben een SDG-regeling nodig!> De veehouder als datadealer> Alles kan> Kotsende koeien> Gezocht: een Elon Musk> Weerstand> De opvolger is een robot> High Tech natuurlijk> Gezonde Partners> Nieuwe vrienden> Toekomst als dienstverlener?> Dutch Dairy Design> De pratende koe> Een paradijs voor koeiengeluk> Een nieuwe smoel voor de melkveehouderij> Kansen Plukken> Gek genoeg?> Leven bevorderen> Melkveehouderij als O-zone> Geen leuke blog> Superboeren> Woorden en beelden> Autograzen> De toekomst is elektrisch!> Tijdelijk bouwen> Shit happens> Biocadabra> Go Viral!> Schaalverkleining> Drijvende Koeientuin> Geld en Kennis> Klimaatneutrale melk!> Herkansing> Dutch Dairy Design> Amazing> Je eigen CVO> Nieuwe vrienden> 5 redenen om niet te weiden> Van MVO naar MTW> World Dairy Lab> FSC.MSC.DSC? > Waar wil je naar toe?> Samen spelen> LED the sun shine> Kaas zonder koe> Terug naar de toekomst> Amazing Grazing> Profit> Koolstofboer> Fotonenboer nr.1> Ambassadrice> Innovatie Icoon> Cow to Cradle> Kwetsbaar> Koerelatie

      Copyright © 2021 Privacyverklaring Disclaimer

      Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

      Lees hier de laatste nieuwsbrief

      • Alliantie met: Ministerie van Economische Zaken
      • Initiatief van: