U bent werkzaam in de agrifoodbusiness. Wees er maar blij mee. Om twee redenen. Allereerst: de redders van onze economie zijn de maaksectoren. En dan vooral de maaksectoren die exporteren. We zijn weer gaan begrijpen dat onze economie, uiteindelijk gebaseerd is op dat wat echt waarde creëert. Landbouw bijvoorbeeld. Een van de grootste maaksectoren en exporteurs van ons land. Uit aarde, lucht en water toveren wij iets unieks: voedsel. Ons economisch perspectief is prima.
De tweede reden is de hernieuwde aandacht voor voedsel. Eten verbind je op de meest intieme manier met je omgeving. Eten is vanouds het centrum van het sociale leven. Geen feest, geen zakelijk contract, geen vredesverdrag, zonder een goede gezamenlijke maaltijd. De laatste decennia echter is eten naar de marges van ons bestaan verdrongen. We geven er bijna geen geld aan uit (10% van ons inkomen; in 1970 nog 25%), nemen er geen tijd meer voor (in de VS eet nog slechts 40% van de gezinnen samen en 10% in de auto) en hebben er geen verstand meer van (in Newyorkse appartementen wordt al geen keuken meer geplaatst).
Maar deze trend keert. Er ontstaat een ware ‘Food Movement’. Zo beleefden we dit jaar de eerste ‘Dag van de Stadslandbouw’. 25 april 2013 staat nr. 2 gepland. Ondertussen worden plantsoenen omgespit, daken ingeplant en volkstuintjes opnieuw ontgonnen. Zelf je maaltijd bereiden wordt weer hip. Potten en blikken zijn uit, vers is in en wordt wekelijks via dekrat.nl thuis bezorgd. Compleet met recept. Geen man die niet koken kan. Daarnaast krijgt de zeer complexe invloed van voeding op onze gezondheid steeds meer nadruk. ‘Gezond eten is het beste medicijn’. De geïnteresseerde consument is daarbij steeds beter geïnformeerd en steeds kritischer. Wat eet ik eigenlijk? Via social media komt hij het te weten, tot in detail. Questionmark.org, dat vorige week van start ging, helpt hem daarbij een handje terwijl hij winkelt. De consument verliest zijn onschuld. Hij weet. En wat hij niet mag weten of niet snapt wordt gewantrouwd. En dat beïnvloedt onvermijdelijk zijn (koop)gedrag.
Al die aandacht. Laten we niet te bescheiden langs de zijlijn blijven staan. Nieuwe verbindingen tussen boeren en consumenten waren nooit zo kansrijk als nu. Internet, social media en nieuwe vormen van verwerking en logistiek gaan producent en consument op een nieuwe, directe manier met elkaar verbinden. Vandaar dit nieuwe innovatiethema van Courage: ‘Mijn vriend de klant’.
Carel de Vries
Programmadirecteur Courage
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief