Innoveren is weerstand creëren. Er is altijd wel iemand die geen belang heeft bij verandering. Nu ben ik van nature meer een ‘harmonie-type’, dus dan heb je een probleem als je werkt aan innovatieprojecten. Afharden is dan je lot. Dat is enigszins gelukt de afgelopen decennia. Mijn eerste professionele aanvaring kreeg ik als schoolverlater op de redactie van Boerderij. Ik had kritisch geschreven over een of ander nieuw preparaat dat je aan koeien kan voeren. Brief van de advocaat van de fabrikant. Die bleek een van de belangrijkste adverteerders te zijn. Zwetend op het matje bij een rood aangelopen uitgever. Later, in mijn eerste jaren als bedrijfsleider op proefboerderij De Marke was elke excursie een gevecht. De ramen van de bussen met boeren waren al beslagen door de verhitte discussies als ze het erf op reden. “Jullie verkloten het voor de hele sector. Straks moeten we allemaal zo idioot gaan boeren als jullie”. Sommige zinnen blijven hangen. In die tijd trok ik me op aan een van de boerenbestuurders van De Marke. Zijn motto: ‘Het wordt pas leuk als er wat te knokken valt’.
In mijn werk voor Courage is weerstand inmiddels een graadmeter geworden. Knokken is leuk en weerstand is goed. Weerstand managen wordt dan een vaardigheid. Te weinig betekent niet innovatief. Teveel betekent geen beweging. Als ik een lezing geef voor boeren over onze innovatieprojecten is dit voor mij de ideale respons: een derde zit op het puntje van zijn stoel en vindt het prachtig; een derde zit me wat ongelovig en glazig aan te staren en een derde raakt geïrriteerd of denkt dat ik niet goed wijs ben.
Er is tot nu toe maar één Courage-project geweest waar ik nog geen enkele negatieve reactie op heb vernomen. Dat is Superboer, onze online game met de koeien van Rene Vermunt uit Etten-Leur. In januari gelanceerd en onlangs nog aanzienlijk verbeterd. En toch is die game blijkbaar vernieuwend want we zijn vorige week twee keer genomineerd voor een Dutch Game Award. Alle andere Courage-projecten riepen op enig moment weerstand op. Bij boeren, ketenpartijen, overheden of NGO’s. Recent nog zijn Kamervragen gesteld over ons project GrazeGuide, waarbij we koeien weiden met een virtuele afrastering. “Is dat geen dierenmishandeling?” wilde een PvdA-parlementariër weten. Leuk om dan te lezen hoe de staatssecretaris onze proeven op Dairy Campus verdedigt.
Carel de Vries
Programmamanager Courage
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief