‘Nooit meer honger’, dat was de slogan die na WOII de grondslag vormde voor het EU-landbouwbeleid. En die slogan is weer helemaal terug van weggeweest, maar nu op mondiale schaal. Mei 2012 richtten de G8 de ‘New Alliance for Food Security and Nutrition’ op. Obama waarschuwde bij die gelegenheid dat voedseltekorten in de toekomst dé bron van politieke onrust zullen zijn. In Afrika worden kolossale arealen landbouwgrond en delfstoffen verkocht aan China, Saoedi Arabië, Zuid Korea e.a. Deze ‘Landgrabbing’ leidt tot groeiende geopolitieke spanningen.
Voor China is het veilig stellen van de toevoer van voedsel en industriële grondstoffen prioriteit #1. In de eerste zes maanden van dit jaar importeerde China 3x zoveel graan als vorig jaar. Van sommige zeldzame aardmetalen, nodig voor pc’s en telefoons, zijn inmiddels alle bronnen in Chinese handen. Deze grootmacht weet, net als alle grootmachten uit de historie, dat ‘brood en spelen’ essentieel zijn om chaos te voorkomen. De Arabische revoluties zijn al deels veroorzaakt door piekende voedselprijzen. Wie zong ook alweer ‘a hungry man is an angry man’? Trendwatchers voorzien de eerste ’Food Wars’.
Als voedselzekerheid het thema van de komende decennia wordt ligt er voor Nederland een kans en wellicht een verantwoordelijkheid. Na de VS zijn wij, wonderlijk genoeg, de tweede agro-grootmacht ter wereld. Grote multinationale voedingsconcerns hebben in Nederland hun bakermat. Ons zaaizaad, ons pootgoed, ons fokmateriaal, onze technologie, onze producten, onze kennis zijn op alle continenten terug te vinden en behoren tot de wereldtop. Door kennis en innovatie kunnen we deze positie behouden en versterken.
De grote uitdaging wordt om met tweemaal zo weinig grondstoffen tweemaal zoveel voedsel te produceren, mét behoud van ecosystemen en versterking van lokale economieën. Efficiëntie, of anders gezegd, minder verspilling, is dé uitdaging. De groeiende mondiale vraag naar zuivel verhoogt de urgentie. Wij moeten de ambitie hebben om voor die efficiëntiesprong de mondiale proeftuin te zijn. Nederland als World Dairy Lab. Goed voor ons, goed voor de wereld.
Daarom heeft Courage ‘Efficiëntiesprong tegen verspilling’ als een van haar nieuwe innovatiethema’s geagendeerd. Er is in theorie nog zo veel mogelijk. Als het ons lukt dat om te zetten in praktijk…. Bijkomend voordeel: het versterkt onze algemene positie in de wereld. Door de vergrijzende bevolking en de aanhoudende crisis nemen populisme/nationalisme toe en worden we steeds zelfgerichter. De agrofoodsector helpt het venster naar de wereld open te houden. En daar profiteert de hele NL-economie van.
Carel de Vries
Programma-directeur Courage
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief