• home
  • Courage
    • Wie is Courage?
    • Organisatie
    • Toekomst
  • Projecten
  • Inspiratie
    • Blog
    • Nieuwsbrieven
    • Alle publicaties
    • Nieuws
  • Contact

De Innovatiemotor van de Nederlandse Melkveehouderij

  • Courage
    • Wie is Courage?
    • Organisatie
    • Toekomst
  • Projecten
    • Inspiratie
      • Blog
      • Nieuwsbrieven
      • Alle publicaties
      • Nieuws
    • Contact
      home > Inspiratie > Nieuws > Floating Farm-zuivel verkoopt én verbindt

      Floating Farm-zuivel verkoopt én verbindt

      Publicatiedatum: 20-12-2019

      Op de Floating Farm produceren vijfendertig koeien elke dag samen ongeveer 700 liter melk. De zuivel van de eerste drijvende koeienboerderij ter wereld vindt inmiddels haar weg naar de Rotterdamse bevolking. Maar de producten verkopen niet alleen goed. Ze verbínden ook. Dat merkt Minke van Wingerden, één van de initiatiefnemers van de Floating Farm.

      Minke van Wingerden

      De melk van de Floating Farm is in twee varianten te koop; rauw uit de tap en gepasteuriseerd in flessen van 250 en 750 milliliter. Minke van Wingerden: “Bijzonder aan de laatste melk is dat wij deze slechts licht homogeniseren. We willen namelijk een zo puur en natuurlijk mogelijk product maken. Hierdoor kan de samenstelling en smaak van de melk verschillen per fles; heel anders dan gewone melk, want die heeft een gestandaardiseerde smaak. Doordat we de melk zo oorspronkelijk mogelijk houden schuimt ie bovendien geweldig op. Dat is één van de redenen waarom de Nederlands kampioen barista, Zjevaun Janga, onze melk kiest voor zijn koffie- en lunchzaak aan de Glashaven.”

      Na jaren ervaring in de horeca, waaronder sterrenzaken als FG Restaurant en de Librije, zetten Zjevaun Janga en Loes Beljaars de stap richting een eigen koffie- en lunchzaak: HARVEST, aan Glashaven 107 in Rotterdam

      Simin Latifi

      Op de boerderij wordt van de melk yoghurt en hangop gemaakt. Dat doet de uit Iran afkomstige Simin Latifi. Simin woont sinds 14 jaar in Nederland. Ze vertelt dat in Rotterdam veel mensen met bijvoorbeeld een Surinaamse, Turkse of Indiaanse achtergrond wonen. Omdat zij vaak nog zélf hun yoghurt of kaas maken, is de rauwe melk van de Floating Farm bij hen zeer populair. Simin: “Vooral in het weekend of tijdens de vastentijd willen deze mensen extra lekker eten en kopen ze onze rauwe melk om bijvoorbeeld koekjes van te maken. Of kaas dus. Ik heb een meneer uit India die elke week 15 liter melk koopt om kaas van te maken. Binnenkort mag ik die een keer proeven.” Simin zou ook graag kaas gaan maken op de Floating Farm.  

      Simin Latifi

      SPAR

      De melk, yoghurt en hangop zijn te koop in de winkel van de drijvende koeienboerderij en bij vier Rotterdamse SPAR-vestigingen; in Kralingen, de Glashaven, bij de Erasmus Universiteit en op het Noordereiland. Minke van Wingerden: “Het is een heel speciaal moment als je voor het eerst je eigen product, met een zelf ontworpen verpakking, in een winkelschap ziet liggen. Ik kon het niet laten om de producten even allemaal nét even wat rechter neer te zetten. In deze vestigingen organiseren we ook proeverijen. We krijgen dan terug dat het product echt een meerwaarde heeft, zowel qua smaak als herkomst.”

      Op de Floating Farm zijn nu ook winterpakketten te koop met 2 entreebewijzen twv € 9,--. Ze zijn verkrijgbaar in de varianten chocolademelk (€ 12,50) en Granola (€ 15,-). Kopers kunnen kiezen voor een vers zuivelproduct of een tegoedbon. Het pakket is aan te vullen met een schort gemaakt door ASVZ dagactiviteitencentrum Doggersbank (€ 17,50).

      Picnic

      Daarnaast is de zuivel van Floating Farm te bestellen bij het in Nederland razendsnel groeiende Picnic, de onlinesupermarkt die, met elektrische karretjes, uitsluitend aan huis bezorgt en geen eigen winkels heeft. Minke: “Ik vind het prachtig dat we ook met deze duurzame ‘thuis-super’ samenwerken.”

      Voedsel verbindt

      In de nabije toekomst verhuist alle havenactiviteit van de Merwehaven naar de Tweede Maasvlakte en wordt het woon-werkgebied. Met de Floating Farm wordt voedselvoorziening de kern van dat gebied, net als vroeger. Minke: “Rotterdamse kinderen hebben veelal geen idee waar hun melk of yoghurt vandaan komt. Hier, om de hoek en midden in de stad, kunnen ze zien hoe melk geproduceerd en verwerkt wordt. De belangstelling is enorm. We zien ook dat voedsel verbindt. Want mensen komen hier kijken, voedsel kopen en treffen elkaar. Er ontstaat hier een sociaal hart en dat is óók waar het ons om te doen is.”

      Doelen Floating Farm

      Doel van de ontwikkeling van Floating Farm Rotterdam is het herstellen van de verbinding tussen voedselproductie en consument. Daarnaast wil Floating Farm een bijdrage leveren aan de circulaire stad door reststromen op te werken tot waardevol voedsel voor de bevolking. De internationale belangstelling is groot. Want wereldwijd groeit de bevolking en wordt landbouwgrond steeds schaarser. Minke van Wingerden: “Daarom zijn we op zoek naar nieuwe manieren om de wereldbevolking ook in de toekomst te kunnen blijven voeden.”   

       

      Overige berichten

      LandvanWaarde biedt Salland een ‘New Deal’
      ‘Mooi om te zien dat mensen in het gebied zelf met initiatieven komen’
      LandvanWaarde: tegelijkertijd doen en uitproberen
      ‘Het wordt tijd dat organisaties de handschoen oppakken’
      Aan de keukentafel de brug slaan tussen wetenschap en praktijk
      De boer gaat voorop
      Start vernieuwingstraject voor ondernemende melkveehouders in N-Limburg en O-Brabant
      Maak kennis met de hoofdrolspelers van Koetopia!
      Alleen de koe is vrij
      Copyright © 2021 Privacyverklaring Disclaimer

      Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

      Lees hier de laatste nieuwsbrief

      • Alliantie met: Ministerie van Economische Zaken
      • Initiatief van: