• home
  • Courage
    • Wie is Courage?
    • Organisatie
    • Toekomst
  • Projecten
  • Inspiratie
    • Courage Event
    • Blog
    • Nieuwsbrieven
    • Alle publicaties
    • Nieuws
  • Contact

De Innovatiemotor van de Nederlandse Melkveehouderij

  • Courage
  • Projecten
  • Inspiratie
  • Contact
home > Inspiratie > Nieuws > Geld verdienen met agrarisch natuurbeheer; het kan wél!

Geld verdienen met agrarisch natuurbeheer; het kan wél!

Publicatiedatum: 13-10-2020

Agrarisch natuurbeheer echt op waarde zetten, zodat het een stevige poot wordt onder het boerenbedrijf. Dat is het doel van het LandvanWaarde-project. Als schakel tussen melkveehouders met duurzame ambities en bedrijven die hun groene doelstellingen willen behalen, zorgt LandvanWaarde ervoor dat bedrijf en natuur zich optimaal kunnen ontwikkelen. De pilot loopt sinds twee jaar in een hoekje van Salland, een streek in het westen van de provincie Overijssel. Drie agrarisch ondernemers uit Wijhe vertellen over de waarde van dit project voor hen.

Gino Schrijver voor zijn kruidenrijke akkerrand

Allereerst Gino Schrijver. Hij heeft een varkensvlees- en melkveebedrijf. Zijn 65 melkkoeien produceren ‘On the way to PlanetProof’ melk en zijn 2,5 duizend varkens zorgen voor vlees met het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Sinds de aanschaf van een windmolen produceert hij energieneutraal. De windmolen, boomhoog, met houten wieken en een staart voor de landschappelijke inpassing, zorgt ervoor dat de energienota inmiddels nul euro per jaar is. Daarnaast is Gino gecertificeerd deelnemer van ‘Salland boert en eet bewust’, het project dat voedselproducenten en -consumenten in deze regio dichter bij elkaar moet brengen. Gino: “Ik wil vooruit met mijn bedrijf, verduurzamen en een bijdrage leveren aan de natuur. Daar past LandvanWaarde perfect bij.”

Dertig boeren

Schrijver was twee jaar geleden één van de initiatiefnemers en aanjagers van LandvanWaarde. Nu is hij, samen met nog dertig boeren uit Overijssel, deelnemer. “Bij de start was er enorm veel animo voor deze pilot, want er zijn veel boeren die graag iets met de natuur doen, zeker als daar een vergoeding tegenover staat. In mijn geval ontvang ik een vergoeding van Agrarisch Natuurvereniging Groen Salland. Dat was vóór LandvanWaarde geen optie; toen vielen we als zogenaamd ‘wit gebied’ buiten de boot. Maar dankzij LandvanWaarde komen we nu toch in aanmerking voor financiële ondersteuning van agrarisch natuurbeheer.”

Succes!

Samen met ANV Groen Salland, kwam Schrijver tot een bedrijfsnatuurplan. Hierin werd vastgelegd  dat hij voortaan zorg draagt voor 2,5 hectare waardevol grasland en 0,5 hectare kruidenrijke akkerrand. En met succes! De Vlinderstichting komt regelmatig langs en constateert een toename van verschillende soorten en zelfs bijzondere dagvlinders, zoals koevinkjes. “Dat houdt je motivatie hoog. Ik zou ook een kikkerpoel willen aanleggen, maar het wachten is op een investeerder.

Stapeling nodig

Volgens Schrijver is een stapeling van meerdere vergoedingen nodig voor een echt verdienmodel. “Zonder de On the way to PlanetProof-vergoeding in ruil voor mijn ‘bodem, landschap & biodiversiteit’-prestaties, kom ik hooguit tot een vergoeding voor de kosten die ik maak. Dat zou ik wat krapjes vinden. Maar het blijkt in de praktijk lastig om consumenten meer te laten betalen voor voedsel dat duurzamer is geproduceerd. Aan de andere kant: als je niets probeert, verandert er ook nooit wat. Dus ik blijf enthousiast deelnemer aan de LandvanWaarde-pilot. We gaan gewoon door met onze zoektocht!

Broeden

De tweede ondernemer is melkveehouder Berdi Wienen. Zijn land grenst aan dat van Gino Schrijver. Ook Berdi is sinds twee jaar betrokken bij de LandvanWaarde-pilot. Hij heeft 45 hectare gras- en 10 hectare maisland. Ook hij ontvangt een vergoeding van ANV Groen Salland. In ruil heeft hij een strook van 0,8 hectare maisland ingezaaid met een bloemenmengsel. “Mijn maisland grenst aan een bos, en onder de bomen groeit mais toch veel slechter.” Daarnaast bemest hij de randen (van 3, 6 of 12 meter) van verschillende graspercelen niet, en maait hij hier pas voor het eerste na 15 juni. “Dit geeft vogels meer kans om hier te broeden.”

Motiveert

Volgens de boswachter zijn er dankzij Berdi’s natuurbeheer meer vlinders en vogels dan eerder. “Bovendien hoor ik van wandelaars met wie ik wel eens spreek, dat ze zo van de bloemen en dieren langs mijn akker genieten. Ook dat motiveert me om ermee door te gaan.”

Extra’s

Berdi herkent dat hij met de vergoeding “amper uitkomt”, maar toch vindt hij ‘t de moeite waarde. “Misschien voldoe ik volgend jaar wel aan de criteria voor ‘On the way to PlanetProof’. Dan begint het meer op een verdienmodel te lijken. En verder kun je tegenwoordig niet alleen maar meer melk produceren, je moet wat extra’s doen.”

Voedselakker

De derde en laatste ondernemer is Annuska De Jongh de Leeuw. Zij heeft, samen met haar man, een akkerbouwbedrijf  waar aardappelen, suikerbieten, baktarwe, brouwgerst, blauwmaanzaad, mais en uien worden verbouwd. Vóór LandvanWaarde hadden ze een ruime hectare bloeiende akkerranden en twee hectare voedselakker, bedoeld voor het wild in de omgeving. Dankzij LandvanWaarde beschikken ze nu over 4,5 hectare extra pachtgrond van de provincie. Hier verbouwt ze mais, de rest is voedselakker.

Annuska De Jongh de Leeuw en haar man

Onzeker

De vergoeding voor de voedselakker komt van ANV Groen Salland. “Daar verdienen we niets mee. Of we iets met de mais verdienen hangt af van het weer en de maisprijs. Het eerste jaar lukte dat wel, dit jaar is nog onzeker. Voor boeren is een stapeling van vergoedingen nodig, en daar werkt LandvanWaarde aan. Het zou bijvoorbeeld mogelijk moeten worden dat een subsidie van een ANV gecombineerd mag worden met een subsidie (in de vorm van toeslagrechten) van LNV.”

Balans

Vrijwilligers van de Vlinderstichting tellen elke week de vlinders en de (on-)kruiden op haar bedrijf. “Het duurt een jaren voordat je vooruitgang ziet, maar in het tweede jaar zagen we opeens lieveheersbeestjes en sluipwespen. Die zorgen voor een natuurlijke plaagbeheersing van o.a. luizen. Helaas zien we ook slakken en wortelonkruiden. Een balans is nodig."

Over LandvanWaarde

Het project LandvanWaarde heeft tot doel een nieuw sturings- en beloningsmodel te ontwerpen voor agrarisch natuurbeheer. Courage ontwikkelde het concept omdat het oude model van louter overheidssubsidiering onvoldoende opleverde, zowel voor de boer als voor natuur en landschap.  Het project LandvanWaarde is een gezamenlijk initiatief van Landschap Overijssel, Nationaal Groenfonds en Courage en wordt mede gefinancierd door het Ministerie van LNV, de Provincie Overijssel en LTO Noord-Fondsen. Na afloop moeten een werkmethodiek en organisatie- en beloningsmodel gereed zijn die landelijk uitgerold kunnen worden.

 

Overige berichten

Start vernieuwingstraject voor ondernemende melkveehouders in N-Limburg en O-Brabant
Maak kennis met de hoofdrolspelers van Koetopia!
Alleen de koe is vrij
Deventerse wijk enthousiast over aanbod eerste Koetopianen
Koetopia: een zoektocht naar inspirerende toekomstperspectieven voor de melkveehouderij
Hoogleraar Marko Hekkert: “Voor een transitie is een positieve flow nodig”
De Koetopia procesaanpak voor agrarische bedrijven
Het verlangen naar Koetopia
In de komende nieuwsbrief alles over de nieuwe koers van Courage!
Copyright © 2021 Privacyverklaring Disclaimer

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Lees hier de laatste nieuwsbrief

  • Alliantie met: Ministerie van Economische Zaken
  • Initiatief van: