Koetopia
Nieuwe toekomstperspectieven voor de melkveehouderij
Een gezonde, Nederlandse melkveehouderij met een grote maatschappelijke toegevoegde waarde. Sterk in de markt en midden in de samenleving. Daar willen we naar toe en daar werkt de sector ook hard aan. Maar het bestaande systeem rondom de melkveehouder houdt, onbedoeld, verandering en vernieuwing tegen. Stel nu dat we dit systeem voor een deel zouden kunnen uitgummen. En dat koe, grond en ondernemer alle ruimte krijgen om iets geheel nieuws neer te zetten. Welke toekomstbestendige vormen van melkvee houden worden dan geboren? In Koetopia experimenteren we hiermee. Zo draagt dit Courage-project bij aan nieuwe, inspirerende toekomstperspectieven voor de melkveehouderij.
Eerste Koetopianen
De eerste Koetopianen zijn Christian en Sanne Klein Koerkamp, melkveehouders in Deventer. Zij kunnen, grenzend aan een woonwijk in Deventer, een bedrijf neerzetten op grond die ruimte biedt voor een geheel nieuwe invulling van een bedrijf met koeien. Christian: “We produceren nu voor de wereldmarkt, terwijl ik dat liever zou doen voor de woonwijk in onze achtertuin, waar 35.000 mensen wonen.” Courage ondersteunt het zoekproces van Christian en Sanne. “Koetopia helpt ons om te bedenken wat we het allerliefste zouden willen betekenen. En voor wie.”
Huidige bedrijf
Het huidige melkveebedrijf van Christian en Sanne Klein Koerkamp in Lettele telt 95 melkkoeien, 50 hectaren en een goed lopende bed & breakfast. Het ondernemersechtpaar is aangesloten bij ‘Salland Boert en Eet Bewust’, een initiatief dat werkt aan verbindingen tussen boeren, tuinders en samenleving.
Hoe het nieuwe bedrijf eruit komt te zien is nog onduidelijk, maar volgens Christian is een verdienmodel randvoorwaardelijk. “Want de schoorsteen moet roken. In ieder geval is er ruimte voor zorg, horeca, natuur en recreatie. Maar we zouden ook iets met cultuur kunnen gaan doen. Onze interesse gaat verder dan koeien. Zeker als je er ook geld mee kunt verdienen.”
Iets geheel nieuws
Deze brede interesse, maar ook de overtuiging dat het ondernemen leuker wordt als je vernieuwt, is wat Christian en Sanne drijft om naast een goedlopend, up to date bedrijf waar ze veel in hebben geïnvesteerd, iets geheel nieuws op te starten. “Bovendien heeft de melkveehouderij een laag rendement en gaat verandering in deze business langzaam. Vandaar dat ik ook in andere richtingen kijk. En eigenlijk vind ik het ook gewoon saai om altijd hetzelfde te doen. Ik vind het heerlijk om mezelf uit te dagen. Want: hoe creëren we tijd zodat we los kunnen op ons nieuwe bedrijf? Hoe gaan we dat arbeidtechnisch doen? Gaan we automatiseren of uitbesteden? Daar moeten we allemaal over nadenken.”
Toekomst
Beatrijs Voorneman en Arjen Oenema van Reframing Studio hebben de zoektocht van Christian en Sanne begeleid: “Wij helpen bedrijven en organisaties met innovaties die betekenisvol zijn voor de eindgebruiker, of dat nu diensten, services of systemen zijn. Dat doen we door vanuit de toekomst te kijken; wat zijn (inter)nationale en superlokale trends en wat is hun betekenis voor menselijk gedrag? Die denkstap zetten we samen met stakeholders. We hebben Christian en Sanne gevraagd welk gedrag zij bij mensen willen uitlokken met het ontwerp van hun bedrijf. Vraagt dit om veel of juist weinig koeien, een boerderijwinkel of een coöperatieve winkel, wel of geen schoolklassen ontvangen? Op basis hiervan hebben we samen met hen een ontwerp gemaakt.”
De plannen
Benieuwd naar de plannen van Sanne & Christian en het proces dat zij doorlopen hebben? Bekijk dan de video!