LandvanWaarde
Maakt natuur en landschap waardevol, voor boer én voor samenleving. Voor bedrijven met toekomst die uitstekend renderen en waardering krijgen van de omgeving.
Meer waarde voor de natuur, een waardevol bedrijf en waardering van de omgeving
Donderdag 28 september is de naam van een nieuwe aanpak voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Nederland onthuld: LandvanWaarde. Met de onthulling van de naam en een logo is ook het officiële startschot gegeven voor de eerste pilot LandvanWaarde.
Natuur in bedrijf
Carel de Vries over de noodzaak van LandvanWaarde: “De biodiversiteit in het boerenland neemt af en de bestaande subsidiesystematiek draagt onvoldoende bij om het tij te keren. Een systeemverandering naar een natuurinclusieve landbouw is noodzakelijk. Een aanpak waarbij natuur daadwerkelijk onderdeel is van de strategie en bedrijfsvoering van de melkveehouderij. Samen met Landschap Overijssel en Nationaal Groenfonds hebben wij dit initiatief genomen. Onze slogan is ‘Natuur in bedrijf’ en dat geeft exact weer wat we willen bewerkstelligen.”
LandvanWaarde verbindt
“Het doel van LandvanWaarde is dat natuurbeheer een volwaardige pijler in de bedrijfsvoering van de melkveehouder wordt. Dat wil de organisatie bereiken door voor boeren relevante en interessante, beloningen te organiseren, bundelen en als maatwerk aan te bieden. Denk aan toegang tot grond, rentekorting bij banken of ontwikkelruimte binnen gemeenten. Tegelijkertijd helpt LandvanWaarde partijen om hun groene doelstellingen beter te realiseren (denk aan: waterschappen, beleggingsmaatschappijen, terreinbeherende organisaties, banken, provincies, gemeenten en zuivelverwerkers). Zo creëert LandvanWaarde een win-win-win situatie: winst voor de natuur, winst voor de melkveehouderijbedrijven en winst voor de groen-belanghebbende partijen! Het leggen van de juiste verbindingen is de kracht van LandvanWaarde. Samen kunnen we het verschil maken.”
Vliegende start
“Het afgelopen jaar is een studie uitgevoerd naar de haalbaarheid van deze werkwijze. De uitkomsten daarvan zijn gebruikt ter voorbereiding van een pilot. De pilot vindt plaats in Salland. Onlangs hebben we melkveehouders uit Salland geïnformeerd over de plannen en met hen gesproken over de kansen die zij zien. Het was een goede bijeenkomst met 40 boeren van wie er 31 aangaven dat ze graag meedoen! De boeren steken hun nek uit, willen vooruit en durven stappen te zetten. Ik juich dat bijzonder toe”, aldus een enthousiaste Carel.
Bedrijfsnatuurplan
De pilot loopt ruim drie jaar. Belangrijk is dat er een ‘council’ wordt georganiseerd, waarin zo’n 10 organisaties vertegenwoordigd zijn. Deze groep organiseert en bundelt de beloningen én stelt met elke melkveehouder een bedrijfsnatuurplan op. Dit is een ‘contract’ tussen council en boer en het toegangsticket voor de beloningen. We blijven de pilot volgen want het vormt de opmaat voor een landelijke uitrol.
Ook de financiën zijn rond
Nog meer goed nieuws komt er van de provincie Overijssel. Zij hebben positief gereageerd op de financieringsaanvraag van het project in Salland en daarmee komt de start van de pilot dichter bij. Met andere financiers vindt nog overleg plaats.